Kraamtijd

De eerste 10 dagen na de bevalling

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet dagelijks controles bij jou. Ook krijg je ondersteuning bij het kolven en wordt er voor rust en regelmaat gezorgd.  De kraamverzorgende houdt normaal gesproken de temperatuur, kleur, het plassen, poepen en gewicht van de baby in de gaten. In jullie geval wordt dit in het ziekenhuis in de gaten gehouden.

De verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Die komt een aantal keer langs om met jou, je partner en eventueel de kraamverzorgende te bespreken hoe het gaat met jou, je baby en je gezin. 

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. Je kunt jouw eigen verloskundige de eerste 6 weken na de bevalling altijd telefonisch bereiken met verloskundige vragen. Na 6 weken is er nog een nacontrole op de praktijk van de verloskundige.

Als je vanwege je baby de kraamtijd niet thuis kan doorbrengen en je eigen verloskundige te ver weg is om de controles zelf te doen kom ik in beeld.

Aangifte

Jullie baby moet binnen drie dagen na de dag van de geboorte worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Dit doe je in de plaats waar jullie kindje is geboren. Maak voor de aangifte altijd een afspraak. Neem legitimatie mee van zowel jezelf als je partner. Tegenwoordig kan het vaak ook online, tenzij jullie de erkenning nog niet hadden geregeld. Dan moeten jullie samen naar de afspraak

Hielprik en gehoortest

Iedere pasgeboren baby krijgt een hielprik en een gehoortest. Dat gebeurt in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van het screeningsteam van het consultatiebureau komt normaal bij jullie thuis om de hielprik en de gehoortest te verrichten. In jullie geval zal dit in het ziekenhuis gebeuren. Het kan wel zijn dat er een medewerker van het screeningsteam bij jullie thuis aan de deur staat of belt voor om afspraak omdat zij niet weten dat jullie baby is opgenomen in het ziekenhuis.

Anticonceptie

Misschien ben je er zo net na de bevalling nog niet mee bezig, maar het is toch goed om al over anticonceptie na te gaan denken. Voor je eerstvolgende menstruatie heb je al een eisprong en kun je weer zwanger worden.

Soorten anticonceptie

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk. Belangrijk is dat je een vorm kiest die bij jullie past. Geef je borstvoeding? Let bij je keuze voor een bepaald middel op of het ook in combinatie met borstvoeding gebruikt kan worden. Al je vragen over anticonceptie kun je met ons bespreken, bijvoorbeeld op de nacontrole afspraak 6 weken na de bevalling. Maar een aparte afspraak hiervoor maken mag ook. Wij kunnen alle vormen van anticonceptie voorschrijven en plaatsen ook een spiraaltje. Hoe kies je het anticonceptiemiddel dat bij je past? Kijk eens op deverloskundige.nl

Vitamine K en D

Baby’s hebben extra vitamine D en K nodig als ze borstvoeding krijgen. Vanaf een leeftijd van een week tot hun vierde jaar hebben kinderen extra vitamine D nodig. Geadviseerd wordt om een kindje 10 microgram extra vitamine D per dag te geven. Tot en met een leeftijd van drie maanden (12 weken) is een supplement met 150 microgram vitamine K per dag nodig. Het lichaam maakt zelf vitamine K in de darmen, maar bij baby’s tot drie maanden gebeurt dit nog niet voldoende.  Ook baby’s die flesvoeding of opvolgmelk drinken, hebben dagelijks een supplement met 10 microgram vitamine D nodig.

De verpleging op de NICU zal hier vaak een start mee maken en jullie helpen zodra jullie dit zelf mogen gaan geven.

Nacontrole

Rond 5-6 weken na de bevalling ziet je eigen verloskundige waar je de zwangerschap bent gestart je graag terug voor de nacontrole. Je mag zelf contact opnemen voor deze afspraak. Daarnaast kan het zijn dat je een (telefonische) afspraak vanuit het ziekenhuis met de gynaecoloog hebt gekregen als je bevalling onder leiding van de gynaecoloog heeft plaatsgevonden.